Kalbin üst odacıklarından (kulakçık, atriyum) kaynaklanan bir ritim bozukluğudur. Ritim bozukluğu, kalbin elektrik kablolarında kısa devre gelişmesi olarak tanımlanabilir. Hastalarımızın kalbinde kısa devrenin ne zaman olacağını önceden bilmek imkansızdır. Hastalarımızda en sık çarpıntı, nefes darlığı, bayılma hissi şikayetine neden olur
Kalbin üst odacıklarından (kulakçık, atriyum) kaynaklanan bir ritim bozukluğudur. Ritim bozukluğu, kalbin elektrik kablolarında kısa devre gelişmesi olarak tanımlanabilir. Hastalarımızın kalbinde kısa devrenin ne zaman olacağını önceden bilmek imkansızdır. Hastalarımızda en sık çarpıntı, nefes darlığı, bayılma hissi şikayetine neden olur. Çoğu hastamız nabızlarının aniden çok yükseldiğini ve bu nedenle acil servise veya bir kalp doktoruna başvurduğunu belirtmektedir. Çarpıntı sırasında çekilmiş olan EKG ile çarpıntının tanısı konulur. Bu tip çarpıntılar hayati bir risk oluşturmamakla beraber hayat kalitesini azaltması bakımından önem taşımaktadır. Çok sık çarpıntı şikayeti olan hastalara çay, kahve, sigara gibi tetikleyici faktörlerden uzak durmaları önerilir ve ilaç tedavisi başlanabilir. Eğer çarpıntı ilaç tedavisi ile tekrarlamazsa hastalar uzun süre ilaç tedavisine devem etmesi önerilmektedir. Bunun nedeni ilaç tedavisi kesildikten sonra çarpıntının ne zaman tekrar edeceği bilinmemesidir. Bu çarpıntı tipinin kesin tedavisi ise katater ablasyon tedavisidir. İlaç tedavisine rağmen çarpıntı atakları olan veya ilaç tedavisi kullanmak istemeyen hastalarımıza uygulanmaktadır. Ablasyon tedavisinin bu çarpıntı türünde %95 başarı şansı vardır ve başarılı işlem sonrasında hastaların ilaç tedavisi almalarına gerek kalmaz.
Wolf Parkinson White Sendromu, kalp ileti sisteminde doğuştan varolan fazladan bir ileti yolunun (kablo) olması ve bu yolun ritim bozuklukları sırasında kullanılması ile tanımlanır. Ani ölüm riski taşıması bakımından önemlidir. Tedavisinde hastalarımıza kasıktan kalbe ulaştıktan sonra ablasyon tedavisi ile %90-95 başarı şansı ile fazladan olan kablonun ortadan kaldırılması ile tedavi sağlanır.
Kalbin üst odacıklarından (kulakçık, atriyum) kaynaklanan bir ritim bozukluğudur. Kalbin en sık görülen ritim hastalığıdır ve görülme sıklığı yaşla beraber artmaktadır. Atriyal fibrilasyon (AF) da kalp düzenli olarak kasılamaz, titreşme şeklinde hareket eder. Atriyumlardaki titreşmeler kalpte düzensiz ve sıklıkla hızlı kalp atış hızına ne
Kalbin üst odacıklarından (kulakçık, atriyum) kaynaklanan bir ritim bozukluğudur. Kalbin en sık görülen ritim hastalığıdır ve görülme sıklığı yaşla beraber artmaktadır. Atriyal fibrilasyon (AF) da kalp düzenli olarak kasılamaz, titreşme şeklinde hareket eder. Atriyumlardaki titreşmeler kalpte düzensiz ve sıklıkla hızlı kalp atış hızına neden olur. Özellikle ileri yaşlarda düzensiz ve yavaş kalp atış hızına da neden olabilir. Hastalarımız en sık çarpıntı, kalp atışlarında düzensizlik hissetme, çabuk yorulma ve nefes darlığı şikayeti ile bize başvurmaktadırlar. Kalp hızı düzensiz ve yavaş seyreden hastalarımızda ise baş dönmesi, gözlerde kararma, bayılacakmış gibi olma şikayetleri olabilmektedir. Atriyal fibrilasyon, bazı hastalarımızda hiçbir şikayete neden olmayabilir ve herhangi bir nedenle çekilen EKG`de ortaya çıkabilir. Hastalarımızda yapmış olduğu şikayetlerin yanında AF`nin vücudumuz ve kalbimiz için en korkulan istenmeyen etkileri inme riski ve kalp büyümesine bağlı kalp yetersizliği gelişmesinde rol oynamasıdır. Tedavi seçenekleri Başlıca iki tedavi seçeneği vardır. 1.Kalp ritminin normale döndürülmesi Birinci seçeneğimiz kalp ritminin normale döndürülmesidir. Bu amaçla ilaç tedavisi, kardiyoversiyon (şoklama tedavisi) ve katater ablasyon tedavisidir. 2.Kalp hızının kontrolü Bu seçenekte kalp ritmi AF olarak düzensiz devam eder fakat kalp hızı kontrol altına alınması ile hastanın şikayetleri azalır. Bu seçeneğin ilk seçeneğe göre dezavantajı atriyumların yüksek hızda titreşmesinin devam etmesi nedeniyle kalp büyümesi ve ileri dönemde kapak ve kalp yetersizliklerinin gelişmesi muhtemeldir. Atriyal fibrilasyon tedavi seçenekleri, hastanın genel durumuna, kalp boşluklarının genişliğine ve hastanın hangi tedaviyi tercih etmek istemesine göre değişmektedir. Hangi tedavi seçeneği seçilse de hastalarımızın kan sulandırıcı ilaç (Coumadin veya yeni nesil oral antikoagulanlar) tedavisine ömür boyu devam etmesi gerekmektedir. Son yıllarda atriyal fibrilasyon tedavisinde katater ablasyonu tedavisi en seçkin tedavi olarak kabul edilmektedir. Kasık damarlarından kalbe ilerletilen uzun kılıflar aracılığı ile ritim bozukluğunu oluşturan odaklar yok edilmektedir. Ablasyon tedavisi özellikle ilaç tedavisine rağmen sık sık çarpıntı şikayeti olan, yan etkiler nedeniyle ilaç kullanamayan hastalara uygulanmaktadır. Kalp pili takılması Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda bir diğer tedavi alanı ise kalp hızının çok düşük olduğu veya kalbin uzun süre durakladığı ve beraberinde hastanın baş dönmesi, bayılma hissi veya bayılma şikayeti olması durumlarında ise kalıcı kalp pili takılmasıdır.
Atriyal flatter, kalbin üst odacıklarında elektrik sinyallerinin çok hızlı olması ve üst odacıkların hızla kasılması ile oluşur. Hastalarımız farklı klinik bulgular gösterebilir. Çarpıntı, nefes darlığı, kalp büyümesine neden olabilir. Atriyal flatter tanısı konulduktan sonra hastanın ritminin normale döndürmek için ablasyon tedavisi uygu
Atriyal flatter, kalbin üst odacıklarında elektrik sinyallerinin çok hızlı olması ve üst odacıkların hızla kasılması ile oluşur. Hastalarımız farklı klinik bulgular gösterebilir. Çarpıntı, nefes darlığı, kalp büyümesine neden olabilir. Atriyal flatter tanısı konulduktan sonra hastanın ritminin normale döndürmek için ablasyon tedavisi uygulanmaktadır. Ablasyon tedavisinin %90-95 başarı şansı vardır.
Ventriküler erken atımlar (VEA) kalbin karıncık (ventrikül) kısmında gelişen vurulardır. Ventriküler erken atımlar sağlıklı kişilerde de olabilir. Hastalarımızın çoğu kalbinde tekleme, kalp atımlarında düzensizlik, hava yutacakmış gibi olma şikayeti ile doktora başvururlar.
Fizik muayenede ve EKG`de tespit edilen VEA`ların sıklığı ve hasta
Ventriküler erken atımlar (VEA) kalbin karıncık (ventrikül) kısmında gelişen vurulardır. Ventriküler erken atımlar sağlıklı kişilerde de olabilir. Hastalarımızın çoğu kalbinde tekleme, kalp atımlarında düzensizlik, hava yutacakmış gibi olma şikayeti ile doktora başvururlar.
Fizik muayenede ve EKG`de tespit edilen VEA`ların sıklığı ve hastanın şikayetinin yoğunluğu tedaviyi belirlemektedir. Nadir gelen erken atımlar hayat kalitesi bakımından hastalarımızı etkilesede, klinik olarak ciddi bir durum oluşturmazlar. Çok sık gelen erken atımların kalp büyümesi yapabileceği düşünülmektedir, fakat hangi hastalarda kalp büyümesi yaptığı bilinmemektedir.
Erken atımlarını çok sık hissettiğini belirten hastalarımıza çay içiyorsa demini azaltması, kahve içiyorsa sayısını azaltması ve sigara içme alışkanlığı varsa sigarayı kullanmaması önerilir. Şikayetleri devam eden hastalarımıza ilaç tedavisi vermekteyiz. İlaç tedavisi ile erken atım sıklığında azalma olmayan ve şikayetleri devam eden hastalarımıza ablasyon tedavisi yapılması gerekmektedir.
Kalbin karıncık (ventrikül) kısmında gelişen, kalp hızının 100`ün üzerinde olması ile seyreden ritim bozukluğudur. Özellikle kalp yetersizliği olan, kalp krizi geçirmiş olan ve bunlara bağlı olarak kalp kasının yetersiz çalıştığı durumlarda hayati risk taşıyabilir.
Hastalarımızda çarpıntı, nefes darlığı, göğüs duvarında rahatsizlik hissi,
Kalbin karıncık (ventrikül) kısmında gelişen, kalp hızının 100`ün üzerinde olması ile seyreden ritim bozukluğudur. Özellikle kalp yetersizliği olan, kalp krizi geçirmiş olan ve bunlara bağlı olarak kalp kasının yetersiz çalıştığı durumlarda hayati risk taşıyabilir.
Hastalarımızda çarpıntı, nefes darlığı, göğüs duvarında rahatsizlik hissi, göğüs ağrısı, basınç hissi, baş dönmesi ve bayılma gelişebilir.
Ventriküler taşikardi tanısı olan hastalarımızın tedavisinde ilaç tedavisi ile beraber klinik durumuna göre şoklama cihazı takılması (ICD) ve gerekli durumların varlığında ablasyon tedavisi uygulanmaktadır.
Sağlıklı bir erişkinin kalp hızı dakikada 60-100 atım arasındadır. Kalp atımının dakikada 60`ın altına düşmesi bradikardi olarak adlandırılır. Sporcularda (maratoncular gibi) kalp hızının düşük olması beklenen bir durumdur. Diğer durumlarda kalp hızı düşüklüğü kalp ileti sistemindeki yavaşlamaya bağlı olarak gelişebilir. Hastalarımızda
Sağlıklı bir erişkinin kalp hızı dakikada 60-100 atım arasındadır. Kalp atımının dakikada 60`ın altına düşmesi bradikardi olarak adlandırılır. Sporcularda (maratoncular gibi) kalp hızının düşük olması beklenen bir durumdur. Diğer durumlarda kalp hızı düşüklüğü kalp ileti sistemindeki yavaşlamaya bağlı olarak gelişebilir. Hastalarımızda sıklıkla baş dönmesi, göz kararması, bayılacakmış gibi hissetme, bayılma şikayetleri gelişir. Bu şikayetleri gelişen ve ileti sistemindeki yavaşlığın veya duraklamanın herhangi bir nedeninin bulunamadığı (kalp krizi esnasında, tiroid hormonlarının az çalışması, kullanılan kalp ilaçları gibi) hastalarımıza kalıcı kalp pili takılması gerekir.
Kabaoğlu, Profesör Baki Komşuoğlu Bulvarı no 515, 41001 İzmit/Kocaeli, Turkey
Cep :+90 (530) 321 42 50 Telefon: +90 (262) 303 87 47 (Aritmi Servisi)
Telif Hakkı © 2024 drumutcelikyurt - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.